Louis Poulsen

Poul Henningsen

Poul Henningsen blev født i København af den berømte, danske forfatterinde Agnes Henningsen. Han færdiggjorde aldrig sin uddannelse som arkitekt, men studerede ved Københavns tekniske skole på Frederiksberg i perioden 1911-1914, og derefter tre år ved det Tekniske Universitet i København.

Han startede med at praktisere inden for traditionel funktionalistisk arkitektur, men gennem årene ændrede hans professionelle interesser sig til hovedsagligt at fokusere på belysning, hvilket også er det, der gjorde ham mest berømt. Udover at være designer, begyndte han også at skrive og blev journalist og forfatter. En kort periode i begyndelsen af 2. verdenskrig var han arkitekt i Tivoli i København. Men som så mange andre kreative mennesker måtte han flygte fra Danmark under den tyske besættelse. Han blev snart en vital del af den danske koloni af arkitekter i Sverige.
Hans livslange samarbejde med Louis Poulsen begyndte i 1925 og sluttede først ved hans død. I dag nyder Louis Poulsen stadig godt af hans genialitet. Poul Henningsen var også den første redaktør af Louis Poulsens magasin NYT. Den daværende administrerende direktør i Louis Poulsen, Sophus Kaastrup-Olsen gav Poul Henningsen magasinet som en gave, fordi han var blevet fyret fra den avis, han arbejdede for, da hans meninger var for radikale.

Poul Henningsens pionerarbejde inden for belysningsteori, hvad angår struktur, skygger, blænding og farvegengivelse sammenholdt med menneskets behov for lys, praktiseres stadig den dag i dag i Louis Poulsen.

Poul Henningsen har for Louis Poulsen designet: PH 2/1 pendel, PH 2/1 væg, PH 2/1 bord, PH 2/1 stammekrone, PH 3/2 pendel, PH 3/2 væg, PH 3/2 bord, PH 3½-2½ gulv, PH 3/2 Akademikrone, PH 4½-4 pendel-glas, PH 4½-3½ bord-glas, PH 4½-3½ gulv-glas, PH 4/3 pendel, PH 4/3 bord, PH 5, PH 50, PH80, PH 5-4½, PH-Hat, PH Snowball og PH Artichoke. Til udendørsbrug har Poul Henningsen lavet PH 3-2½ Væg og PH 3-2½ Pullert.

 

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen blev uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i København. Efter den afsluttende eksamen blev han ansat i Stadsarkitektens kontor i København, hvorefter han blot to år senere åbnede sit eget firma.

Arne Jacobsen er en verdensberømt, dansk modernistarkitekt. Han har tegnet adskillige bygninger i Danmark, Tyskland og England. Blandt hans mest kendte projekter kan nævnes Nationalbanken i København (1971), SAS Royal Hotel & Terminal, København (1960) og St. Catherine’s College i Oxford (1963). Rygtet siger, at hans frygt for at flyve hæmmede ham i en sådan grad, at han ikke kom ind i det amerikanske arkitektmiljø. Som arkitekt havde Arne Jacobsen en stærk beslutningsevne, hvilket gjorde det muligt for ham både at have indflydelse på bygningernes design og på størstedelen af detaljerne. Gennem årene har han vovet sig ud på forskellige områder relateret til hans arbejde, såsom lysarmaturer, møbler, bestik, dørhåndtag og tapetmønstre. ”Ægget” og ”Svanen” er to berømte stole, som han har designet.

Gennem hele sit liv modtog han adskillige prestigefyldte priser, både i Danmark og i udlandet. Han var professor ved Kunstakademiets Arkitektskole i 11 år og gennem disse år influerede han en hel generation af danske arkitekter. Hver arkitekt udviklede senere hen deres egen arkitektoniske sprog, der byggede på samme rationale og minimalistiske udtryk.

For Louis Poulsen har Arne Jacobsen lavet AJ Royal, AJ bord, AJ gulv, AJ væg, AJ 50 væg udendørs og AJ Eklipta.
 

Verner Panton

Verner Panton, født i 1926, er berømt for sin inspirerende og farverige personlighed. Han var en unik person med en speciel sans for farve, form, lysets funktion og rummelighed.

Gennem sin karriere introducerede han en række moderne lamper, som havde personlighed og var helt anderledes end hans skandinaviske samtids arkitekters.

Med usædvanlig tro på uendelige muligheder af former, arbejdede han hårdt på at udvikle nye teorier om lysets funktioner og indflydelse. Verner havde en klar indstilling til sit arbejde samt form, farve og funktion. På samme tid brugte han bevidst og modigt forskellige materialer.
”Ideen bag mit arbejde er at provokere mennesker til at bruge deres fantasi. De fleste mennesker bruger hele deres liv på at bo i kedelige, grå-beige tilværelser, hvor de er bange for farver. Ved at eksperimentere med belysning, farver, tekstiler og møbler og gøre de nyeste teknologiske fremskridt anvendelige, forsøger jeg at finde nye måder at opfordre folk til at bruge deres fantasi og gøre deres omgivelser mere spændende.” – Verner Panton.

Verner Panton har gennem tiden designet mange lamper for Louis Poulsen. I det nuværende program er Panthella Bord og Panthella Gulv.


Vilhelm Wohlert

Vilhelm Wohlert (1920-2007). Arkitekt. 1968-86 professor på Det Kongelige Danske Kunstakademi, og æresmedlem samme sted i 2001. Står bag Louisiana i Humlebæk og Musikhistorisk Museum i København. Modtaget mange priser og udstillet over hele verden. Har i tidens løb lavet mange kirkebelysninger i samarbejde med Louis Poulsen
 

Shoichi Uchiyama

Shoichi Uchiyama er fra 1947, født og opvokset i Tokyo. I 1972 blev han færdiguddannet som designer ved YMCA instituttet i Tokyo.
Fra 1972 – 1977 arbejdede han for Yamagiwa Corporation, hvorefter han startede egen tegnestue i 1977.

Shoichi Uchiyama har i samarbejde med Louis Poulsen udviklet den priste Enigma pendelserie bestående af Enigma 425, 545 og 825.
Han har bl.a. modtaget iF Award for Enigma 425 i 2004 og Enigma 825 i 2007, ARC for bedste nye produkt for Enigma 825 i 2006.
Shoichi Uchiyama ønskede med Enigmaserien at skabe en illusion om ”lysvinger”, der svæver i luften, og lampen er inspireret af japansk lyskultur, baseret på Louis Poulsens belysningsfilosofi om blændfrit og komfortabelt lys.
 

Ross Lovegrove

Ross Lovegrove blev født i Cardiff, Wales i 1958 og studerede Master i Design ved Royal College of Art i London i 1983 og BA med udmærkelse i Industriel Design ved Manchester Polytechnic Industrial Design i 1980. I 1980’erne var Ross Lovegrove medlem af Atelier de Nimes i Paris med Philippe Stark og Jean Nouvel, og han arbejdede tillige i de tidlige 1980ere som designer for Frog Design i Tyskland. Ross Lovegrove etablerede i 1990 sin egen designvirksomhed, Studio X, i London.

Aeros er en pendel, der med sin fint perforerede overflade er lysende og samtidig afskærmet. Aeros udstråler mystik og besidder en skønhed, som giver associationer om byzantinsk udsmykning. Aeros er ultramoderne, og armaturets avancerede udformning indebærer store udfordringer i den tekniske fremstilling. Med sin skulpturelle skønhed, sin afskærmede lyskilde og behagelige lysudsendelse imødekommer Aeros alle krav i Louis Poulsens belysningsfilosofi. Ross Lovegrove har modtaget en lang række priser blandt andet World Technology Award af Time Magazine og CNN i 2005 og samme år modtog han red dot Design Award.
Ross Lovegrove har for Louis Pouslen designet Aeros.
 

Louise Campbell

Louise Campbell er født i 1970 i København. Da hun er datter af en dansk far og en engelsk mor, voksede hun op og er udlært i begge lande. Efter hun blev færdig på London College of Furniture i 1992, returnerede hun til Danmark og fortsatte sine studier i industriel design ved Danmarks Designskole, hvor hun blev færdig i 1995. I 1996 skabte hun sit eget studie, hvor hun siden hen har arbejdet. Hendes hovedfokus er møbler og lysarmaturer, men studiet har også involveret andre projekter inden for indendørs design.

Louise Campbells arbejde er legende og eksperimenterende, og hun har fået ry for blidt at fordreje hverdagsprodukter og situationer, ligesom hun også går i nye retninger med materialer og produktionsprocesser. Kombinationen af skandinavisk rationalisme og feminisme, og måske også hendes dobbelte nationalitet, giver hende en usædvanlig fordel. Illustrerende kontraster er tilsyneladende en tilbagevendende faktor i hendes arbejde.

Designstudiet er også kendt for sine mindre profitskabende aktiviteter. Foruden at være kurator og designer ved udstillinger, har Louise Campbell deltaget i adskillige aktiviteter, der sigter efter at gøre designmiljøet bedre i Danmark. Blandt disse aktiviteter er ”Walk the Plank”, hvilket er et samarbejde mellem 30 møbeldesignere og 60 møbelsnedkere, som alle har doneret deres tid og originale designs til denne fine sag.
Der er få grundregler, som studiet lever efter: Altid start fra bunden. Alt er muligt indtil det modsatte er bevist. Der skal være en god grund for alle beslutninger. Blandt de forskellige priser, som Campbell har vundet, er IF Product Design Award i guld, hvilket hun fik for Campbell Pendlen i 2005, som hun designede specielt for Louis Poulsen.

Louise Campbell har for Louis Poulsen designet Campbell 210, Campbell 275, Collage 450, Collage 600, LC Shutters og Snow.
 

Ole Jensen

Ole Jensen voksede op på en tankstation og gik i første omgang i lære som mekaniker, men hans nysgerrige sind og interessen for kunst og formgivning fik ham til at skifte værkstedet ud med Kunsthåndværkerskolen i Kolding, hvor han blev optaget i 1981. I leret fandt han et materiale, der kunne forløse hans særlige talent. Ler kan formes uden andre grænser end de, som kunstneren sætter for sig selv, og Ole Jensen har med udgangspunkt i leret formået at oversætte sit indre fabulerende sprog til brugsgenstande, der ved første øjekast synes nye og overraskende, men snart bliver selvfølgelige bud på både funktion og æstetik. For Ole Jensen står det at tænke nyt ikke i modsætning til det fælles genkendelige.

Efter at have færdiggjort uddannelsen som keramiker blev Ole Jensen optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han studerede fra 1985 til 1989. Samtidig indledte han et samarbejde med Royal Copenhagen, hvor han udfordrede leret og begyndte at arbejde med andre materialer. I dag er leret stadigvæk omdrejningspunktet i hans designproces. Alle ideer udvikles typisk på drejeskiven eller arbejdsbordet, inden de omsættes til det aktuelle materiale.

Ole Jensen arbejder ud fra en filosofi om, at tingene skal være enkle og naturlige, og at formen ikke skal tvinges, men ideelt set vokse frem af sig selv. Hans søgen efter et rent udtryk betyder imidlertid ikke, at hans ting er formelle, tværtimod lyser der en umiddelbar humor og livsglæde ud af hans arbejde.

Ole Jensen har modtaget adskillige priser igennem årene, her skal blot nævnets nogle få: Thorvald Bindesbøll Medaljen (2004), Torsten og Wanja Söderbergs Pris, Göteborg (2006), Red Dot Award, IF Product Award, og Design Plus Prize.

Ligesom hans arbejde kan ses på flere museer rundt om i Europa blandt andre: Victoria & Albert Museum i London, Kunstindustrimuseet i København, Röhsska Museet i Göteborg og Habitare Collection, Design Museum i Helsingfors. Ole Jensen har for Louis Poulsen designet OJ Væg, OJ Bord og OJ Gulv.
 

Anu Moser

Anu Moser er født i 1945. Hun er svensk keramiker og specialist i restaurering af keramik – hvilket hun også underviser i. Anu Moser har haft udstillinger med sin keramikkunst over hele verden.

Moser pendlen er den første lampe fra Anu Mosers hånd. Formen på glasskærmen er inspireret af den dråbe, som det varme glas former, når det kommer ud af ovnen. Moser pendlen er et meget ærligt produkt, hvor alle dele, undtagen lyskilden, er synlige. Det originale ophæng er en spændende og rå kontrast til lampens organiske og enkle form.