Ordbog - lyskilde

ORDBOG

WATT • LUMEN • RA • KELVIN • LEVETIDER.
Vi kan godt forstå at lyskilder er blevet en svær størrelse, men fortvivl ikke.

Vi vejleder selvfølgelig omkring den optimale lyskilde, og hvilken der er den bedste i den nye lampe, eller omkring udskiftningen i dine lamper derhjemme.

I butikken fører vi alle de nye LED enheder, så kom ind og lad os få en fremtidssikret lyskildesnak.


Watt (W)
Watt kaldes også effekt og angiver, hvor meget en lyskilde forbruger ved maksimal udnyttelse af dens kapacitet.

Lumen (lm)
Lumen kaldes også lysstrøm og er et mål for den totale mængde lys, der udsendes fra en lyskilde.

Lysudbytte (lm/w)
Lysudbyttet måles i lumen pr. watt og er forholdet mellem den lysstrøm en lyskilde udsender og hvor stor en effekt, den forbruger. Lysudbyttet angiver derfor en lyskildes effektivitet. Jo højere lysudbytte desto mere energieffektiv er lyskilden. Eksempelvis har en 40 watt glødepære et lysudbytte på 10 lm/W, hvorimod en 9 watt sparepære har et lysudbytte på 45 lm/W.

Candela (cd)
Candela kaldes også lysstyrke og er et mål for tætheden af lyset i den retning, hvor en lyskilde lyser kraftigst. Lysstyrken angives typisk for lyskilder, som har en reflekterende belægning, som f.eks. en 12 volt halogenpære ø50mm.

Belysningsstyrke (lux)
Belysningsstyrke kaldes også lux og er et mål for, hvor meget lys der rammer en flade (lumen/m2). Dansk Standard DS700 fastsætter en række krav til niveauet af kunstig belysning i arbejdslokaler. F.eks. bør der ifølge standarden være 500 lux ved kontorarbejde med vedvarende læsning, og 200 lux som almenbelysning i et lokale.

Ra-indeks (Ra)
Ra er et farvegengivelsesindeks. Ra angiver, hvor god en lyskilde er til at gengive en række referencefarver. Indekset går fra 0 til 100 med 100 som optimal farvegengivelse. Det er dog kun lyset fra solen, der har en Ra værdi på 100. Man betegner Ra værdi > 90 som rigtig god, Ra værdi > 80 som god og Ra værdi < 80 som mindre god. Ifølge Dansk Standard DS700 skal farvegengivelsen være minimum 80, hvor mennesker opholder sig i længere tid.

Kelvin (K)
Kelvin kaldes også farvetemperatur og er et udtryk for, hvilken lysfarve lyset har. Jo højere kelvintemperatur, desto koldere er lyset og jo lavere kelvintemperatur, desto varmere er lyset.